WEATHER

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στέργιος Κωτούλας: Ο ηρωισμός, το δυστύχημα και η ένοχη σιωπή (video)


Ο Στέργιος Κωτούλας
27 Αυγούστου 2009, ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, με πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου PZL, συγκλονίζει την Ελλάδα. Ο σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας,
55 ετών και πατέρας δύο παιδιών, θα χάσει τη ζωή του την ώρα που επιχειρεί για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή του Κατελειού. Το πολωνικής προέλευσης αεροσκάφος, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983, είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεων. Ο Κωτούλας είχε συνολική εμπειρία 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL. Ζούσε τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια στην Κεφαλονιά, καθώς ήταν επικεφαλής του κλιμακίου των αεροσκαφών που εδρεύουν στο νησί και είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν σε περίπτωση πυρκαγιών.
PZL

Πως έγινε το δυστύχημα

Το μεσημέρι της 27ης Αυγούστου ο σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς και θα κινηθεί νότια προς την περιοχή του Κατελειού μαζί με έναν άλλο συνάδερφο χειριστή παρόμοιου αεροσκάφους, προκειμένου να συμμετέχουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς.
Στις 12:45, τα αεροσκάφη εντόπισαν τη φωτιά και κινήθηκαν προς αυτήν πετώντας χαμηλά. Όταν ο σμήναρχος έφτασε σε απόσταση 20 έως 30 μέτρων από τη φωτιά, το αεροσκάφος του χτύπησε σε καλώδια υψηλής τάσης με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να χάσει τον έλεγχο και το PZL να καταπέσει στην αυλή ξενοδοχείου, δίπλα σε παραθεριστές που ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν. Ο ηρωικός σμήναρχος, στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που είχε στη διάθεσή του προσπάθησε και κατάφερε να μην ρίξει το PZL σε σπίτια ή ξενοδοχεία.

Δυστύχημα Στέργιου Κωτούλα

Ο θάνατος του ηρωικού πιλότου επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα από τους άντρες των σωστικών συνεργείων που περισυνέλεξαν το πτώμα του.
Στο video - ντοκουμέντο που ακολουθεί φαίνεται καθαρά η λάμψη από την επαφή του αεροσκάφους με τα καλώδια της ΔΕΗ αμέσως πριν την μοιραία πτώση.

Άλλα video από το δυστύχημα



Στέργιος Κωτούλας φωτοΟ Στέργιος Κωτούλας

Ο Στέργιος Κωτούλας ήταν το δεύτερο παιδί του Χρήστου Κωτούλα από το Κατάφυτο Καλαμπάκας (οι ρίζες του είναι από το χωριό Αρματωλικό Τρικάλων). Ήταν νυμφευμένος και πατέρας δυο παιδιών του Χρήστου και της Παναγιώτας. Είχε δυο αδελφούς, τον Νίκο και τον Μένιο, ο δεύτερος των οποίων, πιλότος κι αυτός της πολεμικής αεροπορίας!
Οι συνάδερφοί του περιέγραφαν τον Στέργιο Κωτούλα ως έναν άνθρωπο σοβαρό, με έντονη αίσθηση του καθήκοντος, χαμογελαστό, χαμηλών τόνων και πρόθυμο να βοηθάει όποτε του το ζητούσαν. Διακρινόταν για το ήθος, τον επαγγελματισμό και το πάθος του για το αεροπλάνο. Έλεγε: «Όσο νερό φορτώνω, τόσο πρέπει να ρίξω στη φωτιά. Ούτε σταγόνα πίσω…».

 Στέργιος Κωτούλας 2

 

«Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στα όριά τους»

pzl2
Τα αεροσκάφη τύπου PZL είναι πολωνικής προέλευσης και το συγκεκριμένο είχε κατασκευαστεί για την Ελλάδα και είχε ενταχθεί στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας τον Μάρτιο του 1983. Ηταν ένα από τα οκτώ πρώτα που παρελήφθησαν εκείνη την περίοδο.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου έτους η Ελλάδα είχε πάρει 30 ιδίου τύπου αεροσκάφη που τα χρησιμοποιούσε κυρίως για αεροψεκασμούς αλλά και για πυροσβέσεις και πτήσεις επιτηρήσεων. Από τα συνολικά τριάντα που εντάχθηκαν στη δύναμη της Αεροπορίας, έχουν πέσει τα 12 και έχουν σκοτωθεί 6 πιλότοι.
Στο ερώτημα αν το αεροσκάφος είναι παλιό και δεν θα έπρεπε να πετάει, αξιωματικοί, μηχανικοί και ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας υποστήριξαν ότι «η λέξη "παλιό" για αεροσκάφος δεν υπάρχει. Το αεροπλάνο δεν είναι ένα αντικείμενο. Αποτελείται από χιλιάδες κομμάτια που το κάθε ένα από αυτά έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Ακόμα και τα δομικά του μέρη έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Όταν το κάθε τμήμα του περάσει τον χρόνο που καθορίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, αλλάζει και ξεκινά από το μηδέν. Φυσικά ένα αεροσκάφος δεν μπορεί να πετά επ' αόριστον. Οι καταπονήσεις σε δομικό επίπεδο θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο που η κατασκευάστρια εταιρεία δεν θα δώσει άδεια για άλλη απογείωση. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτό το σημείο. Πρόσφατα εξετάστηκαν από τους τεχνικούς της εταιρείας και ενέκριναν έναν αριθμό ωρών πτήσεων για κάθε αεροσκάφος ξεχωριστά, ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσίαζε».
Ο Στέργιος Κωτούλας ήταν ο δέκατος ένατος πιλότος που χάθηκε με τέτοιου τύπου αεροπλάνα από το 1974.

Έγραψαν για την Ασφάλεια των πτήσεων

Στέλιος Βραδέλης, εφημερίδα Τα Νέα
"Ηταν το έκτο «θύμα» των Πεζετέλ"
"Ο Στέργιος Κωτούλας είναι ο έκτος πιλότος που χάνει τη ζωή του σε πτώση Πεζετέλ, ενώ από τα 29 αεροσκάφη που αγοράστηκαν από την Πολωνία την περίοδο 1982-83, με αντάλλαγμα ελληνικά πορτοκάλια, έχουν πέσει ήδη τα 12. «Πρόκειται για αεροπλάνα περιορισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται είτε για ψεκασμούς είτε για την αντιμετώπιση μικρών πυρκαγιών, αν και επανειλημμένα έχει διατυπωθεί το αίτημα να αντικατασταθούν», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Οι πιλότοι τα χαρακτηρίζουν «ιπτάμενα φέρετρα» εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους που έχει πέσει.
Με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 επανήλθε το αίτημα της Πυροσβεστικής για αντικατάσταση των εναπομεινάντων Πεζετέλ με πιο αξιόπιστα πυροσβεστικά αεροπλάνα. «Μόνο η συντήρησή τους κάθε χρόνο κοστίζει 37,5 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που ισοδυναμούν με την αγορά 10 καινούργιων τύπου Πεζετέλ», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Σε έκθεση που παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, στελέχη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης έκριναν ως επιτακτική τη σταδιακή απομάκρυνση των Πεζετέλ και την αντικατάστασή τους από 25 νέα αεροπλάνα.
«Δεν είναι αξιόμαχα»
«Δεν φτάνει να λέμε πως έχουμε τον μεγαλύτερο πυροσβεστικό στόλο στον κόσμο. Στην πραγματικότητα μόλις 8 από τα 45 εναέρια μέσα πυρόσβεσης που διαθέτουμε, και αναφέρομαι στα Καναντέρ 415, χαρακτηρίζονται αξιόμαχα», εκφράζει την οργή του πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.»"
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή Γιώργος Σόμπολος, εφημερίδα Ημερησία
"Ιπτάμενα – φέρετρα για κατάσβεση πυρκαγιών"
"Χιλιάδες ώρες πτήσης
Από το 2005 οι πυροσβέστες έχουν κάνει προτάσεις για να παροπλιστούν. Πρόκειται για αεροπλάνα που αγοράστηκαν ως αεροψεκαστικά και μετά από τις απαραίτητες μετατροπές χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των εστιών και κυρίως για να κάνουν την πρώτη ρήψη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την άμεση επέκταση του μετώπου, έως ότου έρθουν τα υπόλοιπα επίγεια και εναέρια μέσα.
Θεωρούνται πυροσβεστικά μικρής επιχειρησιακής δυνατότητας, αφού δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από τη θάλασσα, εφοδιάζονται από πυροσβεστικό σε αεροδρόμια, και το βασικότερο δεν έχουν σύστημα εκτίναξης του πιλότου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από τα 30 που αποκτήθηκαν χρησιμοποιούνται κυρίως 18 ανά ζεύγη σε 9 αεροδρόμια. «Πρόκειται για αεροπλάνα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει παλιοσίδερα εδώ και πολλά χρόνια», τονίζει στέλεχος της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής.
Αιτήματα
Αιτήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για την ανανέωση του στόλου, έχουν στείλει κατά δεκάδες προς όλους τους υπευθύνους όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις της Πυροσβεστικής, αφού τα συγκεκριμένα αεροπλάνα κάθε άλλο παρά ασφαλή ήταν πλέον. Μάλιστα, ακόμη και φέτος έχει προβλεφθεί ένα σημαντικό κονδύλι για τη συντήρηση των PZL, κάτι που σημαίνει ότι η Πυροσβεστική δεν είχε σκοπό να τα αποσύρει σύντομα. Στο Σώμα υπάρχουν, επίσης, άλλα 13 παλαιού τύπου αεροσκάφη, τα CL 215, τα οποία, όμως, με θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών δεν μπορούν να απογειωθούν. Υπάρχουν επίσης οκτώ CL 415 νέου τύπου και τρία Καναντέρ."
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Α. ΜΩΡΟΥ, εφημερίδα Ελευθεροτυπία
"«Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στα όριά τους»"
"Στο ερώτημα αν το αεροσκάφος είναι παλιό και δεν θα έπρεπε να πετάει, αξιωματικοί, μηχανικοί και ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας υποστήριξαν ότι «η λέξη "παλιό" για αεροσκάφος δεν υπάρχει. Το αεροπλάνο δεν είναι ένα αντικείμενο. Αποτελείται από χιλιάδες κομμάτια που το κάθε ένα από αυτά έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Ακόμα και τα δομικά του μέρη έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Οταν το κάθε τμήμα του περάσει τον χρόνο που καθορίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, αλλάζει και ξεκινά από το μηδέν. Φυσικά ένα αεροσκάφος δεν μπορεί να πετά επ' αόριστον. Οι καταπονήσεις σε δομικό επίπεδο θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο που η κατασκευάστρια εταιρεία δεν θα δώσει άδεια για άλλη απογείωση. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτό το σημείο. Πρόσφατα εξετάστηκαν από τους τεχνικούς της εταιρείας και ενέκριναν έναν αριθμό ωρών πτήσεων για κάθε αεροσκάφος ξεχωριστά, ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσίαζε».
Πηγή: εφημερίδα Εθνος

Φωτογραφίες από επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς λίγες μέρες πριν το τραγικό γεγονός

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί και ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του κ. Άρη Χιόνη ''Skywalker''. Τις βρήκαμε στο Paragliding And Aviation.
Στέργιος Κωτούλας φωτογραφίες
Στέργιος Κωτούλας φωτογραφία
Video από ρίψη του Στέργιου Κωτούλα (από την ίδια πηγή).

Η έμμεση δολοφονία και ο νόμος της σιωπής

Η αιτία του δυστυχήματος είναι προφανής. Τα καλώδια της ΔΕΗ, η απώλεια ελέγχου, η πτώση. Αυτά που δεν είναι τόσο προφανή όμως είναι τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια του ηρωικού πιλότου. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μία έμμεση δολοφονία η οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί και στο μέλλον.
Στη συγκεκριμένη περιοχή κάθε χρόνο εκδηλώνονται κατ' επανάληψη πυρκαγιές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Το 2009 ήταν ο Στέργιος Κωτούλας, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος πυροσβέστης, εθελοντής ή κάτοικος.
Η εγκληματική δράση των εμπρηστών της περιοχής επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη συχνότητα και μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους δράστες. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα χωριά του Μαρκόπουλου και των Μαυράτων μετρούν περίπου 200 κατοίκους. Μετρούν όμως παράλληλα και και 81 πυρκαγιές από το 1999 έως το 2009, όπως κατήγγειλε και ο τότε δήμαρχος Ελειού Πρόννων Κώστας Ζαπάντης.
Τα Κεφαλονίτικα Νέα μίλησαν με κατοίκους της περιοχής. Είναι κοινό μυστικό ότι κατά πάσα πιθανότητα οι επαναλαμβανόμενες φωτιές στις αναδασωτέες περιοχές του Ελειού έχουν σαν στόχο την εξασφάλιση βοσκοτόπων. Οι περισσότεροι μίλησαν για βοσκούς και κάποιοι (λίγοι) έκαναν λόγο για οικοπεδοφάγους. Ποιοι βοσκοί όμως ή ποιοι οικοπεδοφάγοι; Κανείς δεν βγαίνει να καταγγείλει ανοιχτά τους ενόχους. Τόσο ο Κατελειός, όσο και τα Φάρσα γίνονται κάθε χρόνο στόχος εμπρηστών. Δεν περνάει χρονιά που να μην μετρήσουμε σημαντικό αριθμό πυρκαγιών στο ίδιο ακριβώς σημείο. Λόγω της ένοχης σιωπής αλλά και της ανικανότητας των αρχών θυσιάστηκε ο Στέργιος Κωτούλας και είναι βέβαιο ότι θα θυσιαστούν και άλλοι στο μέλλον αν κάτι δεν αλλάξει. Δεν θα μιλήσουμε καν για τον κίνδυνο για τις περιουσίες των ανθρώπων που κινδυνεύουν γιατί όταν σκοτώνονται ή κινδυνεύουν άνθρωποι οι περιουσίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Πρώτιστη σημασία έχει η ζωή την οποία διακινδυνεύουν άδικα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι λόγω των ασυνείδητων δολοφόνων και των έμμεσων συνεργών τους.
Αντιγράφουμε από το λογαριασμό της συζύγου του Στέργιου Κωτούλα στο Facebook.
ΕΚΛΙΠΑΡΏ τους Κεφαλλονίτες που συγκλονίστηκαν από την ΘΥΣΙΑ του συζύγου μου ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΤΟΥΛΑ ,να αποδείξουν ΤΩΡΑ πόσο λυπήθηκαν ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΕΣΤΩ ΑΝΩΝΥΜΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ.Εισαστε με τις οικογένειές σας επειδή ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ φροντίζουν για αυτό σβήνοντας από αέρα και ξηρά τις φωτιές που βάζουν οι γνωστοί σας, ίσως και οι συγγενείς σας...Εύχομαι ο ΘΕΟΣ να τους προστατεύει σε αυτόν τον ύπουλο αντάρτικο πόλεμο που τους κάνουν οι ΑΤΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ
Άννα Κωτούλα
Σκ2

Επικίνδυνες οι πτήσεις

Οι επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης είναι υψηλού ρίσκου «high risk». Κατά την κρίσιμη διαδικασία της βύθισης του αεροπλάνου μέσα στους καπνούς και μέχρι τη στιγμή του «βομβαρδισμού» όπου όλες οι κινήσεις του χειριστή γίνονται εξ όψεως και χωρίς τη βοήθεια των οργάνων. Επομένως απαιτείται εμπειρία και χειρουργικές κινήσεις από την πλευρά του χειριστή. Μία πτήση αεροπυρόσβεσης καθορίζεται από τέσσερις βασικούς παράγοντες:
  • Το ύψος
  • Την ταχύτητα
  • Τη γωνία βύθισης
  • Τις δυνάμεις επιτάχυνσης ελιγμών, τα περίφημα «G». Ωστόσο, σε κάθε πτήση αεροπυρόσβεσης υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες. Ο χειριστής του πυροσβεστικού αεροπλάνου ξεκινάει την αποστολή χωρίς να γνωρίζει:
  • Τη μορφολογία του εδάφους.
  • Αν υπάρχουν ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα.
  • Το είδος της φωτιάς. Αν δηλαδή καίγονται μόνο δέντρα, αν υπάρχουν δεξαμενές ή σπίτια. Είναι σαφές ότι ο πύρινος πόλεμος από αέρος διεξάγεται υπό ακραίες συνθήκες. Γι αυτό τα περισσότερα από τα 32 ατυχήματα με τους 19 νεκρούς της τελευταίας 35ετίας οφείλονται στις ριψοκίνδυνες αλλά αναπόφευκτες πτήσεις και το αίσθημα της αυτοθυσίας που διακατέχει τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
(απόσπασμα από την εφημερίδα Έθνος)

Συλλυπητήρια μηνύματα από τους πολιτικούς της περιόδου

Διήμερο παναεροπορικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας κηρύχθηκε αμέσως μετά το θάνατο του Στέργιου Κωτούλα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου έσπευσαν να στείλουν με δηλώσεις τους όλοι πολιτικοί της εποχής.

Συλλυπητήρια Καραμανλή - Παπούλια

Την συντριβή και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Εκφράζω την συντριβή μου και τη θλίψη όλων μας και τα συλλυπητήριά μου, για την απώλεια του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους που έχασε την ζωή του την ώρα που, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, επιτελούσε το δύσκολο καθήκον του».
«Ο τραγικός θάνατος του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα μας συγκλόνισε. Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος», τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,
«Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους του», αναφέρει ο Πρόεδρος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου για τον θάνατο του Στέργιου Κωτούλα

«Με οδύνη πληροφορήθηκα την τραγική απώλεια του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα.
Ο άδικος θάνατός του, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία που επέδειξε την ώρα του καθήκοντος και δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες με τις καταστροφικές πυρκαγιές», ανέφερε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, για τον θάνατο του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στην οικογένειά του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

ΚΚΕ και ΣΥΝ για το θάνατο του πιλότου

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά τους για το τραγικό θάνατο του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.
Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται:
«Η παλαιότητα και η καταπόνηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο ότι δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών, αλλά δημιουργούν κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που παίρνουν μέρος σε αυτές. Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει το λαό και τους πυροσβέστες ότι, όπως χθες, έτσι και σήμερα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».
Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ σημειώνεται:
«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι η εναπόθεση όλης της διαδικασίας καταστολής των δασικών πυρκαγιών στα εναέρια μέσα έχει δημιουργήσει τέτοια πίεση στους χειριστές των αεροσκαφών που φτάνουν να λειτουργούν ακόμη και ως μάνικες των πυροσβεστικών οχημάτων; Δυστυχώς η ελλιπής οργάνωση της δασοπυροπροστασίας μας έχει φτάσει μέχρι του σημείου να ζητάμε την από αέρος βοήθεια για να σβήσουμε ακόμη και τη φωτιά της αυλής μας, πράγμα που οδηγεί όχι μόνο στην εξάπλωση των πυρκαγιών αλλά και στις απώλειες συνανθρώπων μας. Γι' αυτό πρέπει επειγόντως να επανεξεταστεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης».

Συλλυπητήρια του αρχηγού της Πυροσβεστικής

Tην «βαθύτατη θλίψη» και «οδύνη» του για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας.
«Ο συνάδελφος χειριστής του πυροσβεστικού αεροσκάφους PZL έπεσε στο βωμό του καθήκοντος, αγωνιζόμενος με αυτοθυσία, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας και του εθνικού μας φυσικού πλούτου», αναφέρει στη δήλωσή του και προσθέτει ότι «σύσσωμο το πυροσβεστικό προσωπικό πενθεί».
Επιπλέον, ο κ. Κοντοκώστας εκφράζει με τη γραπτή δήλωσή του τα «ειλικρινή» συλλυπητήρια του Σώματος προς την οικογένεια του «ηρωικού πιλότου».

Συλλυπητήρια του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στον τραγικό απολογισμό που έχουν οι πυρκαγιές για το περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί και η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Ένας έμπειρος πιλότος του πυροσβεστικού σώματος, ο Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας έπεσε στο καθήκον.
Ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ως Δήμαρχος Αθηναίων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του άτυχου Σμήναρχου και στο πυροσβεστικό σώμα».

Φόρο τιμής και μνήμης απέτισε η Βουλή

Φόρο τιμής και μνήμης απέτισε η Βουλή των Ελλήνων στο σμήναρχο Στέργιο Κωτούλα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, εξέφρασε βαθύτατη θλίψη εκ μέρους του σώματος.
«Έπεσε σε ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με αυταπάρνηση την αποστολή του. Η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας θα είναι αιώνιος τίτλος τιμής. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Στην Πολεμική Αεροπορία μας και τους συναδέλφους του εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων. Η Βουλή των Ελλήνων θα στηρίξει την οικογένειά του, όπως έπραξε σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Σιούφας.
Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις θανόντων αξιωματικών, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, η στήριξη της Βουλής είναι οικονομική της οικογένειάς του.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Σιμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι «όταν χάνεται ένας ήρωας, δεν είναι πολλά αυτά που μπορείς να πεις. Θυσίασε τον εαυτό του για το καλό όλων μας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, εξέφρασε την οδύνη του για την τραγική απώλεια.
«Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη. Είναι τραγικές οι συνέπειες, που ζει η χώρα μας, στη διάρκεια της προσπάθειας για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Να συμβάλουμε όλοι στις αποφάσεις, που θα λάβει η Βουλή», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Από το ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Βουλής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να συζητηθούν τα αίτια της τραγωδίας και να τιμωρηθούν, αν υπάρχουν, οι υπεύθυνοι».
«Καθήκον μας να μην επαναληφθούν τέτοιες εικόνες, όπως το τελευταίο τριήμερο», τόνισε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νικ. Τσούκαλης.
«Θυσιάστηκε για την πολιτεία και η πολιτεία πρέπει να ανταποδώσει», επισήμανε ο Γ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων για τον Στέργιο Κωτούλα


Και μία πολιτική απόφαση σαν επίλογος

Διαβάζουμε στο www.aviationonline.org της 17ης Φεβρουαρίου 2012.
Εγκαταλείφθηκε και επίσημα λόγο κόστους το σχέδιο αντικατάστασης των PZL με ΑΤ-802 ή Thrush όπως είχε προτείνει επιτροπή που είχε συσταθεί μετά το θάνατο του Σμηναγού Στέργιου Κωτούλα.
Πρόσφατα η Π.Α. αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής γνωμοδότησης για τη γενική επισκευή αεροκινητήρων των PZL.Το 2011 οι ''μικροί'' της Π.Α. έβαλαν ''αθόρυβα και αποτελεσματικά'' 1823 ώρες σε 1163 εξόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου